Ha emlékeznek még ügyfeleink, 2010-ben megszüntették a külföldi napidíj igazolás nélküli elszámolhatóságát, ezt most az új adócsomaghoz kapcsolódó szabályozás 2012-től visszaállította. Részletesen megismertetjük Önökkel a változásokat.

Előző évben külföldi kiküldetésnél csak bizonylat alapján számolhatták el az utazásra, szállásra, közlekedésre, telefon- és internethasználatra felmerült kiadásokat. Az étkezés és egyéb szolgáltatások kifizetett összege után a munkáltatónak adót és eho-t kellett fizetni. Ha elszámolás, bizonylat nélkül kapott napidíjat munkavállalónk, akkor az adóköteles jövedelmet jelentett számára. Akik a nemzetközi közúti árufuvarozásban, személyszállításban dolgoznak -gépkocsivezetőként, árukísérőként-, választhattak, hogy 40 eurót naponta kifizettetnek adómentesen igazolás nélkül, és így inkább egyéb pl. szállás, étkezés költségeket tételesen nem számolnak el.

Januártól az árufuvarozói, személyszállítói körbe nem tartozó személyek után is elszámolhatják már igazolás nélkül adómentesen az utazási és szállásköltségek melletti egyéb kiadásokat is, de maximum a napidíj 30%-a, illetve 15 euró/nap összegben. Ha 90 napnál hosszabb a kiküldetés, a 91. naptól napi 3 eurót családtagonként is elszámolhatnak pluszban. Családtagként házastársat és kiskorú gyermeket vehetnek figyelembe, akik szintén legalább 90 napja a kiküldetésben tartózkodnak.

A fuvarozói kör 40 eurós elszámolhatósága nem változott.

Szegedi adótanácsadó irodánk szerint különösen a nemzetközi kapcsolatokkal, ügyfélkörrel rendelkező cégek örültek a változásnak, jelentős összeget spórolhatnak a külföldre küldött munkatárshoz kapcsolódóan. Óvatosan bánjunk a lehetőséggel, hogy akár a fizetés egy részét is napidíjnak álcázhatjuk, a NAV a kieső bevételek miatt vizsgálni fogja ennek körülményeit, jogosságát.

Egyéb, kapcsolódó változásra is felhívja szeged könyvelőirodánk az ügyfelek figyelmét, adóalapként szereplő összeg árfolyam-választásával kapcsolatban. Ha adóelőleg-levonásra kötelezett kifizetőtől származik a magánszemély bevétele, akkor januártól már nemcsak a bevételek, hanem a kiadások esetében is választhatnak a munkáltatók és munkavállalók, hogy az adóalap kiszámításakor milyen árfolyamon számolják át forintra az összeget. A külföldi pénznemben keletkezett kiadás, bevétel forintra történő átváltásakor a kiadás teljesítésének napját illetve bevétel megszerzés napját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB devizaárfolyammal is számolhatnak.

Az árfolyamok a Magyar Közlönyben megtalálhatóak.