Hogyan lesz adómentes a kuponos vásárlás?

A kupont, amelyet egy kuponos vásárlás során fel lehet használni, az SZJA-trv.  nem pénzben megszerzett vagyonnak tekinti. A mástól akár pénzben, akár nem pénzben megszerzett vagyoni értéket pedig bevételnek tekinti.  Hogyan lehet mégis adómentes a kuponos vásárlás?

Adómentesség az SZJA-trv. szerint

Az SZJA-trv. 1. számú mellékletének 8. pontja sorolja fel a nem pénzben kapott juttatások közül az adómentes juttatásokat.  A 8.14 pontban meghatározottnak megfelel a kuponos vásárlás során felhasznált kupon, azaz a kifizető által üzletpolitikai céllal magánszemélyeknek széles körben meghirdetett kampány keretében adott árengedménynek tekinthető. A kupon lehet más kedvezmény is, például a megvásárolthoz képest bővebb szolgáltatás, vagy egy második termék.

Az adómentesség feltételei:

 • legyen a kuponnak üzletpolitikai célja
 • széles körben magánszemélyek részére, nyilvánosan meghirdetett kampány
 • a juttatást nem lehet vetélkedőn, versenyen megszerezni, és nem is szerencsejáték sorsolás nyereménye
 • csak vásárláshoz kötötten lehet igénybe venni a juttatást.

Amennyiben a kuponos vásárlás során árkedvezmény jár a kuponra, ez utolsó feltétel mindenképp megvalósul.  A második termékre, bővebb szolgáltatásra feljogosító kuponoknál a fizetést és az ajándék átadását meg kell, hogy előzze a kupon átadása.

Mikor adómentes a pontgyűjtés?

A kuponhoz hasonló vevőcsalogató illetve megtartó tevékenység lehet a pontgyűjtés is.

A fent már hivatkozott SZJA-trv. részlet szerinti pontgyűjtés adómentes, illetve ha:

 • a pontokkal később pénz módjára fizetni lehet
 • a pontokból a vásárló az eladó kínálatából választhat ajándékot
 • kedvezményre jogosít, ha egy bizonyos mennyiségű pont összegyűlik.

Egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk a kuponos vásárlás alapvető tudnivalóit:

Nyugat-Európában és Amerikában lassan kifulladóban van, nálunk viszont most hódít igazán a kuponos vásárlás. Csongrád megyében is egyre több cég érintett az ilyen típusú ügyletekben, mint beváltó hely, ezért szeretnénk megmutatni, hogyan illeszkednek a kapcsolódó műveletek a számviteli szabályokhoz.

Kuponos vásárlás szereplői

Kuponos vásárlás során a kupon képviseli a megvásárolni kívánt szolgáltatást, terméket. A kuponokat nem az a cég árulja az interneten, akié a termék, illetve aki nyújtja a szolgáltatást, hanem egy közvetítő, forgalmazó cég. Ez a közvetítő utalja tovább az eladó cég számára a vételárat, miután csökkentette azt a saját jutalékával.

A kupont forgalmazó cég nem rendelkezik termékkel, vagy nem nyújt szolgáltatást, csak kapcsolatot teremt a fogyasztó és az eladó között a kuponos vásárlás során. A pénzmozgás és az áru útja tehát eltér egymástól.

A kupon pénzhelyettesítő eszköz

Az Áfa-trv. szerint termékértékesítés csak birtokba vehető dologgal kapcsolatban jöhet létre, és kizárja ebből a körből a pénzhelyettesítő eszközt. A kupon nem számít árunak, de nem is készpénzhelyettesítő fizetőeszköz. Ezt a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló trv.-re alapozva mondjuk, amely felsorolja a készpénzhelyettesítő fizetési eszközöket: ez lehet csekk, vagy elektronikus pénzeszköz és olyan személyre szabott dolog vagy eljárás, amely egy pénzforgalmi szolgáltató és a magánszemély közti keretszerződés alapján lehetővé teszi a magánszemély számára a fizetési megbízás eszközölését. Ha ezt a megfogalmazást vesszük tehát alapul, akkor a kupon nem készpénz-helyettesítő fizetési eszköz.

Az Áfa-trv-nek van egy pontja, amely szerint az utalvány pénzhelyettesítő eszköz, de csak ha pénztartozás megtérítésére használják és ezután meg is szűnik a jogosult követelése. Eszerint a kupon pénzhelyettesítő eszköz.  Ha erre tekintettel elemezzük a könyvelés szempontjából az ügyletet, akkor azt látjuk, hogy a kuponos vásárlás során létrejön:

 • a pénzhelyettesítő eszköz adás-vétele
 • a jutalék megfizetése
 • a kupon beváltásakor a termék vagy a szolgáltatás értékesítése.

Számviteli bizonylat vagy számla?

A kupon értékesítése nem termékértékesítés az Áfa-trv. szerint, itt csak pénzeszközcsere jön létre, tehát nem kell sem nyugtát sem számlát adni, elegendő egy számviteli bizonylat, amely igazolja a kupon adás-vételét. A kuponos vásárlás során a vevő kap egy olyan igazolást, amelyben pontosan látható

 • a megvásárolt kuponok darabszáma, azok értéke,
 • a kuponok azonosító adatai,
 • a vevő neve,
 • a beváltás helye és határideje,
 • a beváltható termék vagy szolgáltatás megnevezése,
 • egyéb adatok, amelyek még szükségesek a kupon beváltásához.

A vevőtől a kupon névértékének megfelelő összeget kéri el a kuponforgalmazó, ami nem tartozik az adó alapjába, egy elszámolási kötelezettséggel átvett összeg, ezért nem kell Áfa-trv. szerinti bizonylatot kiállítani róla, csak számviteli bizonylatot. Azonban a kuponos vásárlás során a kuponforgalmazó a termék v. szolgáltatás értékesítője felé jutalékot számláz, amely már az Áfa-trv. hatálya alá tartozik, ilyenkor számlát fog a kuponforgalmazó kiállítani.

Amikor a vevő és a termékértékesítő, szolgáltatást nyújtó cég (azaz a beváltó) találkozik, az Áfa-trv szerinti bizonylat kiállítása szükséges a vevő felé, a beváltóhely részéről.