Az Eu-Tax Consulting segíteni szeretne ügyfeleinek abban, hogyan növelhetik munkavállalóik elégedettségét a munkabérnél kisebb adóvonzatú cafeteria elemeken túl, akár teljes mértékben adómentes juttatásokkal is.

Szegedi könyvelőirodánk azoknak a cégvezetőknek ajánlja a következő lehetőségeket, akik szeretnének egyes dolgozóiknak teljesítményükkel arányosan extra juttatásokat biztosítani, de fontos számukra az is, hogy a költségeiket optimalizálják.

Motiváljon adómentesen

Az adómentes juttatási lehetőségek kapcsolódhatnak lakásvásárláshoz, felújításhoz, pl. lakásvásárláshoz nyújtott támogatás, a teljes összeg 30%-ig, vagy hitelhez biztosított kamatkedvezmény.

Biztosítás kötésével is növelheti dolgozója lojalitását a cég, amely lehet kockázati vagy baleset- és betegbiztosítás is.

A szabadidő hasznos eltöltését segítő juttatásként könyvelőirodánk javasolja az ingyenes számítógép használatot, vagy sportrendezvényen, sporteseményen való részvétel támogatását.  Könyvelési tapasztalatunk szerint gyakori juttatás a munkaruházati termék biztosítása.

Munkaruházatnál sokszor felmerül a kérdés a dolgozók részéről: jár-e vagy sem? Önmagában nem az adózási szabályok vagy a könyvelőiroda dönti el, hogy jár-e egy juttatás, ezt a munkáltató dönti el. Az adózási szabályok pedig azt határozzák meg, hogy adózni kell-e valamelyik félnek (vagy mindkettőnek) utána. A munkaruházat adómentességét az SZJA –tv. 4. § (2a) bekezdése és az 1. számú melléklet 8.8., 8.24. és 9.2. alpontjai határozzák meg.

Munkaruházatnak számít a jogszabályokban előírtak szerint rendszeresített egyenruha/formaruha/védőruha/munkaruha és ezek tartozékai. Emellett munkaruha lehet még az az öltözet, amelyet a dolgozó egészségének védelme vagy ruhájának megóvása érdekében visel az adott munkakörben, vagy egy adott feladat elvégzése közben, feltéve ha a munkaruha nélkül a dolgozó egészsége vagy ruházata veszélyeztetett lenne.

Szükség esetén adómentesen nyújthat temetési segélyt is a vállalkozás dolgozója részére. Temetési segély:  A munkáltató (az elhunyt magánszemélyé, a házastársé, egyenes ágbeli rokonié) vagy érdekvédelmi szervezet által az elhunyt házastársának, vagy egyenes ágbeli rokoninak nyújtott temetési segély adómentes jövedelem. Nem hoz létre társadalombiztosítási kötelezettséget, tehát sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem keletkezik adó- és járulékfizetési kötelezettsége. Fontos azonban, hogy csakis a temetési segélyek összegéig járulhat hozzá a munkáltató a dolgozó költségeihez, az efölötti rész már adóköteles jövedelme lesz a munkavállalónak.

Az egyes formákról bővebb információért érdemes felkeresni a könyvelőirodánkat, hiszen felsorolásunk nem tartalmazott minden apró feltételt, pl. tudni kell azt is, hogy a lakáscélú juttatásoknál a jogszabályban meghatározott méltányolható lakásigénynek fontos szerepe van.