Az önkéntes pénztárak között nyugdíjpénztárt, egészségpénztárt és önsegélyező pénztárt is találhatunk. Elsősorban megtakarítások gyűjtésére jöttek létre, vagy egészségüggyel kapcsolatos fizetnivalók fedezésére, előtakarékosságra.

Miért éri meg a pénztártagság?

Elsősorban a kapcsolódó adókedvezmények miatt érdemes pénztárba befizetni. Az adott naptári évben befizetett összegeknek a 20%-át lehet az szja-ból visszaigényelni, maximum 150 ezer forintig évente. Az éves maximális adóvisszaigénylési lehetőséghez tehát 750 ezer forintot kell befizetni az önkéntes pénztárak valamelyikébe egy adott évben. Az adóvisszatérítés a magánszemély által megjelölt pénztárba érkezik, tehát nem vehető fel készpénzben.

Az önkéntes pénztárak azonban minden befizetésből levonnak néhány %-ot a saját működési költségeikre, ez lehet egyforma minden befizetésnél, illetve lehet sávosan változó (csökkenő) is.

A munkaadói befizetések után nem jár a 20% adókedvezmény.

Pénz felvétele önkéntes pénztárakból

Önkéntes nyugdíjpénztárból lehet pénzt felvenni, azonban figyelembe kell venni néhány adózással kapcsolatos szabályt. Az önkéntes pénztárakból kivett pénz után 16% személyi jövedelemadót von le a pénztár, illetve a magánszemélynek be kell fizetnie 27% egészségügyi hozzájárulást is.

Az szja-előleget a kifizető, azaz az önkéntes pénztárak vonják le, és az adóbevallásba a munkáltatónál a bérszámfejtés vagy maga az adózó beállítja, mint levont adót. A 27%-os ehot a magánszemélynek kell megfizetnie.

Egyéb jövedelemnek számít a kötelező 10 éves várakozási idő után a nyugdíjpénztárból teljesített, nem nyugdíjszolgáltatást jelentő kifizetés. A 10 éves időszak után a 2. évtől évenként 10% csökkentő tétel figyelembe vehető. A kötelező 10 év várakozás utáni 11. évben már akár adó és eho mentesen is felvehető a megtakarítás.

Adómentesen felvehető összeg

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár jóváírhat összeget a tagjának egyéni számlán, a fedezeti alapból történt befektetések hozamaként, amely adómentes.  A kifizetett összeg hozam része után tehát nincs adófizetési kötelezettség. A hozamot itt először a 10 év kötelező várakozás után, majd háromévente egyszer lehet így felvenni. Nemcsak szja-t, hanem ehot sem kell fizetni.

Befektetési lehetőség

Az önkéntes pénztárak közül az önsegélyező pénztárnál és az egészségpénztárnál lehetőség van két évre lekötni a pénzt. Ez a hozamokon felül még 10% adójóváírást is jelent a magánszemélynek, két évre, de a 150 ezres visszatérítési maximum akkor sem léphető túl.