Az ország leghátrányosabb területei közül kiválasztottakon szabad vállalkozási zónákat alakított ki a kormány. A kiválasztásban az érintett önkormányzatok is részt vettek, pályázatot adhattak be a zóna kialakítására. A főbb jellemzője e területeknek, hogy több kedvezményben is részesülhetnek a gazdasági tevékenységet végző és ezzel munkahelyet teremtő vállalkozások.

Szabad vállalkozási zónák

A zónák kialakításának célja, hogy ezeken a gazdasági és foglalkoztatási szempontból hátrányosnak ítélt területeken egy felzárkóztatási folyamat induljon meg: fejlesztési, beruházási, adópolitikai kedvezmények egyetlen program keretei alá történő összevonását jelenti, mindazon programokét, amelyek egy térségnek gazdasági kitörési lehetőséget jelentenek.

Elsősorban fejlesztési célú beruházásokhoz köthetőek a támogatások, másrészt az adópolitikai rendszeren keresztül valósulnak meg.

A szabad vállalkozási zónák esetén 100 millió forint feletti beruházást végrehajtó vállalkozásoknak fejlesztési adókedvezmények válnak elérhetővé.

Járulék kedvezmény

A fejlesztési adókedvezmény igénybevétele esetén a szociális és szakképzési hozzájárulási adó mértéke 0%, a más vállalkozásokra vonatkozó 28,5% helyett. Új munkahely létrehozása esetén az első két évben teljes kedvezményt kapna a vállalkozás, míg a harmadik évben csökkenne 50%-os mértékűre a kedvezmény, azaz 14%-os lesz a szociális és szakképzési hozzájárulási adó fizetési kötelezettség.

A kedvezményt 100 ezer forintig lehet igénybe venni, így munkavállalónként akár 800 ezer forint támogatást jelent a program a  három év alatt.

A Munkaerőpiaci Alap forrásából is lehet támogatásra pályázni. A sikeres pályázók a 2,6 millió forintnyi elnyerhető összeg mellé még 400 ezer forint kiegészítést kaphatnak ezen zónákban, tehát összesen 3 millió forintot lehet nyerni egy pályázaton egy ember után.

Szabad vállalkozási zónák Szabolcs és Borsod megyében is található, de Hajdú-Bihar és Somogy megye is hasonlóan több zónával rendelkezik. Csongrád megyében két zóna került kijelölésre, a Mórahalmi és a Kisteleki zóna.