A nyári időszakban egyre népszerűbb a szálláshely szolgáltatás a magánszemélyek körében. Jöhet borfesztivál, színházi előadássorozat, könnyűzenei-fesztivál, ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy felteszik az internetre lakásukat, nyaralójukat, és máris némi könnyű pénz ütheti a markukat. A cikkben magánszemélyeknek szeretnénk néhány tanácsot adni, mire érdemes odafigyelniük, hogy ne legyen bírság a pénzkereseti ötletből.

Az ügyintézés

A szálláshely szolgáltatást magánszemélyként adószám birtokában lehet végezni.

A szálláshely fekvése szerint illetékes jegyzőtől engedélyt kell kérni, tehát a NAV után az önkormányzathoz vigyen az utunk. Két fontos jogszabályt érdemes átnézni: a 2005. évi CLXIV. trv.-t, más néven Kertv-t, és a szálláshely szolgáltatási tevékenységekről szóló 239/2009 Kormányrendeletet.

A kérelemhez csatolni kell:

  • lakásról készült szabadkezes rajzot, amin fel kell tüntetni az ablakokat és a helyiségek méretét is
  • amennyiben azt nem tulajdonos vagy haszonélvező adja be, akkor a használat jogcímét igazoló okiratot, illetve a haszonélvező hozzájárulását
  • ha több tulajdonos/haszonélvező van, akkor hozzájárulást mindenkitől.

A kérelemhez 3000 Ft illetéket kell fizetni.

Nem bérbeadás!

A szálláshely szolgáltatás nem tévesztendő össze a bérbeadással, amikor tartósan –jellemzően albérletbe- adnak ki lakást, épületet. A szálláshely szolgáltatás rendszerint nem huzamos jellegű tartózkodást, éjszakai pihenést is magában foglaló tartózkodásra kínált szálláshelyet, és egyéb ide tartozó szolgáltatásokat takar.

Milyen legyen a lakás/nyaraló?

A lakásunk nem szálláshely szolgáltatási célra épült, tehát valószínűleg nincs 8 szoba és 16 ágy benne, tehát egyéb szálláshelynek minősíti a 239/2009. sz. kormányrendelet.

Bizonyos feltételeknek mindenképp meg kell, hogy feleljen a lakás:

  • szobák mérete: egyágyas szoba legalább 8 m2-es legyen, 2 vagy 3 ágyas szoba legalább 12 m2-es, újabb ágyak esetén ágyanként +4 m2, szobánként maximum 4 ágy kerülhet be (lehet emeletes ágy is)
  • vizesblokk
  • kávékonyha, ahol akár reggelit is tudniuk kell készíteni a vendégeknek, amihez eszközöket, edényeket, hűtőszekrényt is kell biztosítani részükre.

Mindenképp biztosítani kell egy telefonszámot, amin bármikor hívhatják a vendégek a szállásadót, vagy megbízottját, és biztosítani kell a vendégek számára a szabad be- és kilépést.

Ha vannak közösen használt helyiségek, akkor azokat minden nap takarítani kell. Legalább heti egy takarítás szükséges a vendégszobában, amikor az ágyneműt és a törülközőt is cserélni kell.

Egyéb adók

Adótanácsadó szolgáltatásunkkal egyedileg segítünk a szálláshely-szolgáltatás jövedelemadózási lehetőségeit felmérni. Általánosságban azonban érdemes tudni az egyéb adókról, hogy

  • az önkormányzat részére idegenforgalmi adót kell fizetni
  • mivel nem lakásként használják az ingatlant, így építményadót is kell fizetni
  • iparűzési adót nem kell fizetnie a magánszemélynek, mert nem számít vállalkozónak
  • egyéb helyi adókat is kivethet az önkormányzat.

Mit kockáztat, ha nem tesz eleget a fentieknek?

Amennyiben nem a bejelentésnek megfelelő a működés, 50 ezer forintos bírságot kaphat a szálláshely szolgáltatást végző. Ha egyáltalán nem tesz bejelentést a magánszemély, akkor 100 ezer forint lehet a bírság.

Ha az adószámot nem váltja ki a szálláshely szolgáltatást nyújtó magánszemély, akkor 200 ezer forintos pénzbírságra számíthat. Szintén ekkora összeg lehet a bírság, ha kiváltja ugyan az adószámot, de nem tesz eleget adatszolgáltatási, bevallási kötelezettségének, vagy nem vezeti a szükséges nyilvántartásokat.

Akár 1 milliós is lehet a büntetés, ha nem tesz eleget számla-, egyszerűsített számla-, nyugtaadási kötelezettségének, vagy nem a tényleges értékről állítja ki azokat. Bevétel eltitkolása esetén az adóhiány 200%-a lesz az adóbírság.