Egy cég nem működhet székhely nélkül, ezzel minden vállalkozó tisztában van. Bizonyára mindenki hallott már olyat is, hogy a NAV székhelyvizsgálatot indított egy vállalkozással kapcsolatban. A cikkben a székhelyhez kapcsolódó előírásokat vesszük sorba, és megmutatjuk, hogyan kerülje el az adóhatóság ezzel kapcsolatos vizsgálódásait.

A székhely fogalma

Az Art. (Adózás rendjéről szóló törvény) szerint székhely a jogi személy alapszabályában, a cégbejegyzésben székhelyként megjelölt hely, ha ez nincs, vagy több ilyen hely is van, akkor a központi ügyvezetés helye. A Ctv.( 2006. évi V. törvény a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról) szerint a székhely a bejegyzett iroda, amely levelezési cím, illetve ahol a hivatalos iratokat átveszik, megőrzik, rendelkezésre tartják, ahol a székhelyhez kapcsolódó kötelezettségeket teljesítik.

A székhelyet meg kell jelölni cégtáblával. Ha nem azonos a székhely a központi ügyintézés helyével, akkor a létesítő okiratban és a cégjegyzékben erre ki kel térni, és fel kell tüntetni a központi ügyintézés helyét.

Külföldi vállalkozás esetében székhelynek számít a magyarországi fióktelep, a külföldi cég közvetlen kereskedelmi képviselete, valamint az európai gazdasági egyesülés telephelye.

Kötelezettségek a székhelyen

A vállalkozás megjelölt székhelyén nem elegendő az, hogy valaki átveszi a címzett leveleket, iratokat, hanem ott meg is kell az iratokat őrizni illetve azokat rendelkezésre kell tartani, valamint teljesíteni kell a hatóságokkal szemben fennálló kötelezettségeket is, azaz fellelhetőségi kötelezettsége van az adózónak.

A székhelyet úgy érdemes kijelölni, hogy egy esetleges NAV revízió vagy a cég legfőbb szervének ülései megtarthatóak legyenek a helyszínen.

A székhelyet cégtáblával jelölni kell, akkor is, ha több vállalkozást magában foglaló irodaházról van szó.

Adóhatóság ellenőrzése

A NAV egyik célja, hogy ne tudjanak a gazdasági társaságok „fantomizálódni”. Ezért például ha ki van függesztve a kiírás, hogy az adott vállalkozás a helyszínen működik, de nem talál senkit a hatóság, akkor előfordul, hogy eljárást indít adószám felfüggesztésre. Érdemes tisztában lenni azonban azzal is, hogy csak azért, mert működésre utaló jeleket nem találnak, vagy mert rossz műszaki állapotban van az ingatlan, még nem feltétlenül kell arra következtetnie a NAV-nak, hogy fiktív cégről van szó.

Székhelyszolgáltatást végző cégek

A székhelyszolgáltatás legális tevékenység, azonban mindenképp megbízható céget érdemes erre a feladatra választania.

A székhelyszolgáltató irodát biztosít, valamint megbízási szerződéssel vállalja a levelek, iratok adminisztrációját, illetve ügyfélszolgálati tevékenységet is nyújthat, azaz képviseli a céget a hivatalos szervek előtt.

A cél sokszor az adózás optimalizálása, ezért több székhelyszolgáltató olyan helyen nyújtja az irodát, ahol nincs HIPA fizetési kötelezettség. Azonban azt is mérlegelni kell ilyenkor, hogy magáért a székhelyszolgáltatásért is fizetni kell.