A tagi kölcsön komoly probléma forrása lehet végelszámolás esetén. Komoly összegeket fizethet ki a vállalkozás, amennyiben nem megfelelő kompetenciával rendelkeznek a döntéshozók, illetve nem jár el felelősen sem a végelszámoló, sem az ügyvéd. Egy tapasztalt munkatársakból álló könyvelőiroda felkérése mindenképp ajánlott hasonló esetekben, mert amellett hogy ismerik a végelszámolás folyamatát, megfelelő ismereteik vannak a várható adóvizsgálati területekről is. A végelszámolással kapcsolatos buktatók mellett egyéb problémás területekre is szeretnénk felhívni a figyelmet.

Kapcsolt vállalkozási viszony

Ha a társaság többségi tulajdonosa nyújtja a tagi kölcsönt, a tag és a cég között többnyire fennáll a kapcsolt vállalkozási viszony. Az adóhatóság felé bejelentést kell tenni a kapcsolt vállalkozások adatairól, az első szerződéskötés után 15 nappal. Ha ennek nem tesz eleget a vállalkozás, akár félmillió forint is lehet a mulasztási bírság.

Ha kamatmentes a kölcsön

Figyelni kell arra, hogy az ingyenesen kapott szolgáltatásokat is könyvelni kell a kettős könyvvitelben. Amennyiben kamatmentes a tagi kölcsön, a rendkívüli bevételekkel áll szemben a kamatráfordítás. Az összeg a piaci kamaton alapul, számítási módszereket az 1996. évi LXXXI. trv. (a társasági adóról és az osztalékadóról) nyújt. A lekönyvelt piaci kamatösszeg adóalap-növelő tételt jelent.

Adóalap-növelő a kölcsön állománynövekedése is

Amennyiben magánszemély tag nyújtotta a tagi kölcsönt, az adott évi átlagos állomány és a megelőző év utolsó napján fennálló állomány közti különbség 50%-a növeli az elvárt adó alapját. Tehát a tagi kölcsön állományának növekménye adózni fog.

Vagyonosodási vizsgálat is indulhat

A tagi kölcsönt adó magánszemélynél akár vagyonosodási vizsgálatot is kezdeményezhet a NAV, de akár a cég átfogó ellenőrzése is lehet következmény. Ennek oka, hogy a tagi kölcsön az adóhatóság szemében utalhat túlzott költségelszámolásra, vagy eltitkolt bevételekre is.

Végelszámolás tagi kölcsönnel

Tegyük fel, hogy egy olyan betéti társaság végelszámolására kerül sor, ahol vissza nem fizetett tagi kölcsön volt.

Ilyenkor a tagi kölcsön figyelmen kívül hagyásával hibát követhet el

  • az ügyvéd, aki beadja a cégbíróságra a végelszámolás jogi dokumentációját, de nem nézte meg körültekintően a cég főkönyvét
  • az a könyvelő, aki beadja cégbíróságra a mérleget és a bevallásokat
  • a vállalkozó, aki nem kérdezett meg adótanácsadót a végelszámolás megindítása előtt
  • a végelszámoló, aki nem tudott arról, hogy tartozás megléte esetén (tagi kölcsön) nincs helye végelszámolásnak.

Végelszámolás csak tartozás nélkül lehetséges

Csak akkor lehetséges végelszámolást lefolytatni, ha a tartozást a jogosultja elengedte, vagy a kölcsön elévült. Ezekben az esetekben rendkívüli bevétel keletkezik, valamint társaságiadó-hiány. A tagi kölcsön elengedése esetén 18 % illetéket kell fizetnie a kedvezményezett félnek.

Mi lehet a megoldás a cég megszüntetésére?

Amennyiben nincs forrás a tagi kölcsön rendezésére, akkor el lehet engedni a kölcsönt. Ebben az esetben ajándékozási illetéket kell fizetni. Ha ezt sem szeretné megfizetni a cég, akkor a tőkehelyzetének rendezése lehet a megoldás. Ilyenkor a tulajdonosok pótbefizetésről döntenek, és ebből rendezhetik a tagi kölcsönt.