Az Országos Egészségpénztár internetes oldalán megtalálhatóak összefoglalva azok a szabályok, amelyek 2013. júliusában változtak. A cikkben irodánk is összefoglalja a fontosabb tudnivalókat.

Táppénz szabályozás változásai

Július 6-tól sok szempontból változtak a gyermekápolási táppénz szabályai, a beteg gyermek kórházi ápolási idejére is jár a szülőnek a táppénz. Az ezt megelőző időszakban az otthoni ápolási időszakot lehetett csak figyelembe venni a táppénz folyósításakor. Szintén változott, hogy méltányossági táppénzt is igényelhet a szülő 12 évesnél idősebb, de 18 évesnél fiatalabb gyermek esetén. A méltányossági táppénz nem függ attól, hogy otthoni vagy kórházi ápolásban részesül a gyermek. A jogszabály változtatásával elsősorban a súlyos beteg gyermeket nevelő családoknak szerettek volna a jogalkotók segítséget nyújtani, mert így ha az egyik szülő otthon marad a gyermekkel, akkor sem marad kereset nélkül.

Számítása

Július 15-től, ha táppénz ellátásban részesül a munkavállaló, akkor csak azt a jövedelmét lehet alapul venni a táppénz összegének kiszámításakor, amelyet annál a munkáltatónál keresett, ahol épp alkalmazásban áll, amikor dolgozik. (A korábbi szabályozás szerint a megelőző munkáltatónál elért jövedelemmel is lehetett számolni.) A jogalkotók célja az új szabályozással, hogy könnyebb lesz kiszámítani a táppénz összegét a jogosultaknak, könnyebben tudnak előre kalkulálni a keresettel, azaz kiszámíthatóbb lesz a rendszer.

Tgyás és GYED

A leginkább érdekes téma a tgyás (terhességi-gyermekágyi segély) és a GYED összegének kiszámítása. Jelenleg már csak a gyermek születésekor fennálló munkaviszonyból származó jövedelmet lehet figyelembe venni. Egy átmeneti rendelkezés szerint amennyiben 2014. május 11-e előtt születik a baba, akkor ki kell számolni a régi és az új szabályok szerint is az ellátások összegét és a kedvezőbbet kell figyelembe venni.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a munkaviszony megszűnésekor már csak a dolgozó írásos kérelmére állítja ki a munkáltató a jövedelemigazolást. Ez korábban automatikus volt. Mindenképp érdemes jövedelemigazolást kérni annak, aki várhatóan 2014. május 11. előtt születendő gyermekére fog igényelni tgyást vagy GYED-et.

Táppénzzel kapcsolatos cikkeinket itt találja egy helyen. >>