Tartós bérlet: júliustól a bérbevevőt terheli a cégautóadó
Ha cége tartós bérlet keretében bérli a cégautót, akkor érdemes újratárgyalni a bérleti díjat. Ennek oka, hogy júliusban életbe lépett egy új rendelkezés, amely érinti az autóbérlők és a bérbeadók adóterheit is.A változás lényege, hogy a bérbevevő lett a cégautóadó alanya, és levonhatja a megfizetett gépjárműadót a cégautóadóból, azért, hogy a kettős adóztatást megszüntessék.

Törvénymódosítás

2013. április 18-án fogadta el az Országgyűlés a 2013. évi XXXVII. trv.-t az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól.

A cégautóadó és a gépjárműadó alanya ugyanaz a személy lett tartós bérletnél. Ez a személy az autó bérbevevője, ezért ő levonhatja a cégautóadóból a határidőre megfizetett gépjárműadót.

Mi volt a változtatás oka

A változás oka, hogy eddig a bérbeadó fizette a cégautóadót, a bérbevevő pedig a gépjárműadót. A fent említett trv. elfogadása után a cégautóadó megfizetésére is a bérbevevő kötelezett, mert az adó alanya a bérlő lett a tulajdonos helyett. A cégautóadó magasabb összeg, mint a gépjárműadó, ezért a levonás ellenére is magasabb lesz a bérlők adóterhe, mint a korábbi időszakban.

A határidő fontos szerepet játszik, mert ha nem teljesíti az adóalany a gépjárműadót időben, akkor nem érvényesítheti a cégautóadóból történő levonási lehetőséget.

Tehát a cégautóadóból történő levonás érvényesíthető, ha tartós bérletről van szó. Vagyis amennyiben egy évnél hosszabb időre vagy határozatlan időre szól a szerződés, és ha a bérbevevő bejegyzésre kerül, mint üzembentartó.

Mi a teendő?

A lehetőség csak a július 1. után kötött szerződésekre érvényes, tehát érdemes a szerződéseket felbontani és újra kötni július 1. utáni dátummal. Ha ez nem történik meg, akkor az előző szabályozás marad érvényben az adott szerződésre.

Mit jelent mindez a bérbeadók részére? A bérbeadónak kisebb terhet jelent a gépjármű, hiszen nem nekik kell megfizetniük a cégautóadót. A bérbevevőket sújtó magasabb adófizetési kötelezettség miatt minden bizonnyal sokan közülük újrakötnék a bérbeadókkal a szerződést, a korábbinál alacsonyabb díjjal.

Cégautóval (tartós bérlet) kapcsolatban több cikket is olvashat még honlapunkon. >>>