Jövő év elejétől, de lehet, hogy már novembertől két új adózási módot is választhatnak a kis- és középvállalkozások, ha egy nemrég kiadott, júliusi törvényjavaslat elfogadásra kerül. Az egyik ilyen lehetőség a kisadózó vállalkozások tételes adója, a másik a kisvállalati adó nevet kapta.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet egyéni vállalkozó, egyéni cég, a csak magánszemély taggal rendelkező bt. vagy kkt. Az adóhatóság felé történő bejelentés utáni hónap első napjától kezdve adózhatnak az ezt választók az új forma szerint. A bejelentésre levélben válaszol a NAV, amely tartalmazza a fizetendő adó összegét, esedékességét, a beszedési számla számát, illetve egy rövid tájékoztatót az új adókötelezettség legfontosabb paramétereivel.  Induló vállalkozásoknál nem kell a következő naptári hónapig várni, az adószám kiadásával létrejön az adóalanyiság a tételes adózáshoz.  Az az adózó, akinek két éven belül valamikor felfüggesztette az adószámát a hatóság, nem élhet az új lehetőséggel. Ha a magánszemély legalább 36 órás bejelentett munkaviszony mellett vállalkozik, akkor nem számít főállású vállalkozónak, ilyenkor 25 ezer forint havi tételes adót kell fizetnie. Főállású kisadózónak ennek dupláját, havi 50 ezer forintot kell fizetnie. Alkalmazottak után nem lehet ezen a módon adózni.  Az újonnan választható formával nem kell megfizetni majd a vállalkozói szja-t, a vállalkozói osztalékalap utáni adót vagy átalányadót, a társasági adót, az szja-t, az eho-t, a járulékokat, a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást. A főállású kisadózó tehát biztosítottnak minősül, valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, a munkanélküli ellátás számításának alapja pedig esetében havi 81 300 forint. Szegedi könyvelőirodánk felhívja a figyelmet arra, hogy a nem főállású kisadózó nem minősül ezen jogviszony alapján biztosítottnak.

Az új adónem választásához 6 millió forint alatti árbevétel szükséges. Ha ezt a határt átlépik, az adott évben a meghaladó részre 40%-os adózási kötelezettség áll majd fenn.

A másik újdonság, amelyet most adótanácsadó irodánk megismertet az olvasóinkkal, a kisvállalati adó. Ezt egyéni cég, kkt., bt., kft., szövetkezet, lakásszövetkezet, végrehajtó, ügyvédi és közjegyzői iroda, szabadalmi ügyvivő iroda, külföldi vállalkozó és belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy valamint erdőbirtokossági társulat választhatja. Egyéni vállalkozó tehát ezt a forma szerint nem adózhat, csak a kisadózó vállalkozás tételes adóját választhatja. Feltétel, hogy a foglalkoztatottak száma a 25 főt nem haladhatja meg, illetve a november végéig szerzett bevétel, és az utolsó lezárt év mérlegfőösszege 500 millió forint alatt maradjon, valamint a mérlegfordulónap december 31 legyen. Szintén fontos előfeltétel, hogy a megelőző két évben ne legyen a vállalkozás adószám felfüggesztéssel járó eljárás alanya.

Az adó alapja a vállalkozás pénzügyi vagyonának realizált változása és a személyi jellegű kifizetések korrigált együttes összege, mértéke pedig 16%. Az alap tehát a pénzeszközök beszámolóban kimutatott értékének változása előző évhez képest és a Tbj. szerinti járulékalapot képező jövedelemként juttatott pénzeszköz és egyéb vagyoni érték. Az adó mértéke az adó alapjának 16 százaléka, és kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást is.