Július 2-án a kormány nyilvánosságra hozott néhány, elsősorban a munka világát érintő tervet. A munkavédelmi akcióterv megvalósításához a forrást elsősorban a tranzakciós adó jelenti majd.

Új elképzelés: munkavédelmi akcióterv, szociális járulék csökkentéssel

A tervek szerint a 25 év alattiak és az 55 év felettiek után fizetendő munkáltatói járulékot felére csökkentenék. A 25 és 54 év közöttiek esetében csak a szakképesítéssel nem rendelkezőkre vonatkozna a kedvezmény, pontosabban a FEOR 9-es főcsoportba tartozókra. A fiatalok külföldi elvándorlását szeretnék megállítani a tervezett könnyítéssel, míg a nyugdíj előtt állók részére a biztosabb munkahelyteremtés a cél. A tartósan munka nélkül élők helyzetének megsegítésére a munkáltatói teher teljes elengedését tervezik két évig, majd a harmadik évben a jelenlegi felét kell csak fizetni. A családok megsegítését is szolgálja, ha elfogadják, hogy a kisgyermekes anyák a gyesről és gyedről visszatérve szintén járulék nélkül foglalkoztathatók két évig, majd a harmadik évtől a jelenlegi járulék fele lesz csak fizetendő.

A 6 millió forintnál kisebb árbevételt produkáló vállalkozások választhatnának egy egyszerű adófizetési módot, amely szerint csak egyetlen adót kellene fizetniük, mégpedig havi 50 000 forint értékben. Mellékállású vállalkozás esetén az összeg 25 000 forint lenne havonta. Mellette sem társasági adót, sem személyi jövedelemadót, sem szociális hozzájárulási adót nem kellene külön fizetni. Egyéni vállalkozók, Bt-k és KKt-k élhetnek majd a lehetőséggel, amely a kisadózók tételes adózási típusaként kerülne bevezetésre.

Szegedi könyvelőirodánk ügyfeleit is érintheti a kisvállalkozók adója, amely új fogalomként kerül bevezetésre, és magában foglalja a jelenlegi társasági adót, személyi jövedelemadót, szakképzési hozzájárulást, és az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást. Az adó tervezett mértéke 16%, alapja pedig a nyereség és a bérköltség összege. Elképzelhető, hogy az új adó bevezetése után elbúcsúzhatunk az evától és az ekhotól, de erről konkrét tájékoztatást még nem adtak az eddigi tájékoztatásokban.

Felmerült a pénzforgalmi szemléletű általános forgalmi adózás bevezetése is. Értékhatárhoz kötötten, 500 ezer eurot meg nem haladó árbevétel mellett az áfabefizetés csak akkor lesz esedékes, ha a vállalkozás már megkapta az ellenértéket. A költségvetést valószínűleg egyszeri, nagyobb bevételkieséssel fogja sújtani a terv megvalósulása.

A házipénztárral kapcsolatos számos korlátozást oldaná a kormány az új szabályozással.

A devizaügyleteken árfolyamveszteséget realizált vállalkozásoknál nem kellene beszámítani az e miatti tőkeveszteséget.