A cikkben a most leginkább reflektorfényben lévő kereskedelmen túl, egyéb szektorokra vonatkozóan szeretnénk áttekinteni a vasárnapi munkavégzés lehetőségeit. Az itt megnevezett eseteken kívül ugyanis –ahol nincs tiltás – csak túlóra alapján lehet vasárnap dolgoztatni a munkavállalót.

Beosztás szerinti vasárnap – vasárnapi munkavégzés

A Munka Törvénykönyve határozza meg, hogy mikor minősül a vasárnapi munkavégzés rendes munkaidőnek. Erre például abban az esetben van mód, ha elfogadott társadalmi szokás miatti igény alapján van szükség a munkára, illetve ha baleset, elemi csapás, veszély elhárítása miatt. Az első körbe tartoznak például a strandok, éttermek, szállodák, benzinkutak, múzeumok dolgozói, míg a másik körbe a mentők, rendőrök, vagy a katasztrófa-elhárítás.

A március 15. előtti szabályozás szerint egy hétvégén is nyitva tartó bevásárlóközpont ruházati üzlete vasárnaponként is rendeltetés szerint működőnek számított.

Idényjellegű munka

Beosztás szerinti munkavégzésnek számíthat idényjellegű munka esetén is a vasárnapi foglalkoztatás. Nemcsak a mezőgazdasági munkák, hanem akár egy üdülőhelyi strand, vagy egy borfesztivál is lehet ebbe a kategóriába tartozó. Egy borászatnál is lehetnek idénymunkák, de csak egyes munkakörökre vonatkozóan lehet a vasárnapi munkavégzés rendes beosztás szerinti, például a könyvelés, bérszámfejtés nem dolgoztatható hétvégén.

Megszakítás nélküli munkarend

Akkor számít megszakítás nélkülinek egy tevékenység, ha naponta maximum 6 órára szünetel, illetve évente csak technológiai előírásban meghatározott okokból szünetel, valamint

  • társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatásról van szó (pl. informatika, egészségügy, tömegközlekedés)

vagy

  • gazdaságosan, rendeltetésszerűen nem folytatható máshogy a munka, a termelési technológia miatt (pl. egy kohó).

Többműszakos munkarend

A vasárnapi munkavégzés rendes munkaidő szerinti lehet többműszakos munkarend esetén. Akkor beszélünk többműszakos munkáról, ha hetente több, mint 80 órában foglalkoztat a munkáltató több alkalmazottat, különböző időszakokban.

Azt a körülményt nem kell vizsgálni, hogy a munkavállalók váltják-e egymást. A heti 80 órát egy hosszabb időszak átlagában kell vizsgálni.

Készenléti munkakör

A készenléti jellegű munkakörben is rendes munkaidőnek számít a vasárnapi munkavégzés.

Abban az esetben beszélhetünk készenléti munkavégzésről, ha a rendes munkaidő legalább 1/3-ában nincs munkavégzés, de a munkáltató rendelkezésére kell állni, illetve a munkavégzés az átlagnál alacsonyabb igénybevétellel jár a dolgozók számára. Ilyen munkakör a portásé, a biztonsági őré is. Azt azonban érdemes tudni, hogy ha rendes munkaidőt osztanak ki a dolgozónak vasárnapra, akkor a megelőző szombatra nem osztható ki rendes munkaidő, rendkívüli azonban igen.

Speciális részmunkaidő

Ha vasárnapi munkavégzésre csak szombaton és vasárnap részmunkaidőben dolgoztatható munkavállaló osztható be, akkor speciális részmunkaidőről beszélünk. Az ilyen dolgozó más napokon nem dolgozhat a munkáltatónál. Ez azt is jelenti, hogy munkaideje korlátozott, általános esetben heti 16 óra lehet maximum, de készenléti jellegű munkakörben akár 24 óra is.

Külföldre nyújtott szolgáltatás

Ha egy olyan call-centert vizsgálunk, amely főként külföldi hívásokat, e-maileket kezel, vagy oda irányuló pénzügyi szolgáltatásokat kezel, akkor annak alkalmazkodnia kell a másik ország időbeosztásához, a vasárnapi munkavégzés tehát lehet rendes munkaidő. Ha azonban csak arról van szó, hogy külföldre gyárt terméket egy üzem, akkor ezzel a ténnyel még nem minősíthető rendes munkaidőnek a vasárnapi munkavégzés.

A külföldre történő szolgáltatáshoz hasonló a külföldön történő munkavégzés is, mert ebben az esetben is a másik állam munkaviszonyra vonatkozó szabályozása határozza meg a vasárnapi munkavégzés megítélését.