Október 26-ig még beadhatóak a pályázatok a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett kedvezményes áron megvásárolható bankjegyellenőrző készülékek programra.

Bár a határidő lejárta még odébb van, érdemes beadni minél hamarabb, hiszen egy rendelkezésre álló pénzügyi keret -30 millió forint- erejéig teljesít csak az MNB, az e fölötti – akár sikeres pályázatokat is – elutasítja, forráshiányra hivatkozva. Összegyűjtöttük a fontosabb információkat a pályázattal kapcsolatban.

Bankjegyellenőrző készülék

A kiskereskedők és szolgáltatók már 7000 Ft-ért is hozzájuthatnak UV-A/C bankjegyvizsgáló készülékhez az MNB pályázatával.

Magyarországon szerencsére nem jelentős a bankjegyhamisítás, de komoly kára keletkezhet annak a kereskedőnek, szolgáltatónak, akinél a nagyobb készpénzforgalom jellemző és nem vizsgálja rendszeresen a bankjegyeket.  A veszteség ugyanis az elfogadóhelyet terheli minden esetben.

Az MNB a pályázattal az UV-AC készülékek nettó árának 60%-t, de maximum 20 ezer forintot nyújt hozzájárulásként. Az összeg készülékenként értendő.

A támogatás módja

A benyújtott pályázatokat előre meghirdetett kritériumok alapján bírálják el, ha sikeresen átment a pályázat, postán küldik a támogatásra jogosító kupont a vállalkozás részére. A kupon mellé információs anyagot is csomagolnak a beváltásról.  anyag tartalmaz egy ún. Terméklistát, amelyben szerepel a kupont elfogadó forgalmazók köre, az értékesítési pontok címe. Leírják benne, hogy milyen készülékekre vehető igénybe a kedvezmény (specifikáció), meghatározzák, hogy mi a maximált végfelhasználói ára ezen készülékeknek.

A pályázattal az MNB azon céljának is igyekszik eleget tenni, mi szerint küzd a bankjegyhamisítás ellen, és figyel a tudatos készpénzhasználatra. Ma a legjobban az UV-A és UV-C fénycsővel rendelkező bankjegyvizsgáló eszközökkel szűrhetőek ki a hamis bankók.

Támogatást nem kaphat az a vállalkozás, amelyik végelszámolás, felszámolás alatt áll, rá csődeljárást elrendelő bírósági végzést tettek közzé, nem tett eleget adó-, vám-, tb-járulék fizetési  kötelezettségének. Az a cég sem részesülhet a jelenlegi keretből, aki már 2011-ben az UV-A/C Támogatási Programból részesült.