Köszönhetően annak, hogy a KATA-ról és a KIVA-ról szóló törvényt viszonylag gyorsan alkották és fogadták el, a gyakorlat előhozott olyan szabályozandó kérdéseket, amelyek a törvényalkotáskor még nem kerültek tisztázásra. Többek között e témákat is érinti az a salátatörvény (több törvényt is módosító törvényjavaslat), amelyet március 1-én terjesztettek az országgyűlés elé.

KATA változtatások

KATA-val kapcsolatos változtatások: a biztosítási ügynöki tevékenységet végző vállalkozások előtt is megnyílna a lehetőség az adófajta választásához. A biztosítási ügynökök körében nem várható, hogy munkaviszonyra váltanának a jelenleg kisvállalkozóként működő vállalkozók. Ezért nem látnak már kockázatot a törvényalkotók abban, hogy megszüntessék a tiltást ezen körre.

KIVA változások

Egész évben választható lenne a KIVA, és az adóhatósági bejelentést követő hónaptól élne az adóalanyiság. A társasági adó alól kijelentkezők a kijelentkezést követő ötödik hónap végéig be kell hogy nyújtsák a társasági adóról szóló bevallásukat.

Néhány fogalom pontosítása

A törvényalkotók szerint pontosításra szorul a kedvezményezett foglalkoztatott valamint a munkabére után igénybe vehető kedvezmény fogalma. Az új megfogalmazás szerint ide tartozna az a 25 év alatti pályakezdő vagy 55 év feletti munkavállaló, akinek nincs 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonya, valamint ide tartozik a szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozó alkalmazott is. A kedvezmény a bruttó munkabérből maximum 50 ezer forint lehet dolgozónként havonta.

Milyen változtatások várhatóak még

A cégautó-adó esetében mentességet lehetne kapni olyan autók után, amelyeket magánszemélynek tartós bérletbe adtak, és amelyek után a vállalkozás csak értékcsökkenést számol el. Ilyenkor a bérbe vevőt terheli majd a cégautó-adó.

Speciális kört érint a jövedéki adóval és a játékkaszinókkal kapcsolatos szabályozás változása:  a játékkaszinók játékadóját 30%-ban állapítják meg, ha az éves játékbevétel összege 10 milliárd forintot nem haladja meg, az e fölötti összeg 10%-kal adózik. Az elfogadott borravaló 50%-a szintén beszámítandó a játékbevételbe.

A jövedéki adó esetében változtatnának a nyitva tartható palackok számán, a 2 liter alatti alkoholtermékeknél választékonként 5 bontott palackot lehetne tartani az eddigi 1 helyett. Ha üzletbezárásra kerülne sor jövedéki törvény megsértése miatt, akkor kevesebb ideig kell a működtetést szüneteltetni, az első ilyen esetnél a korábbi 30 nap helyett csak 12 napig.

Jelenleg adómentes termékértékesítés alkalmazható akkor, ha a személygépkocsi vásárláshoz le nem vonható ÁFA kapcsolódik, a tervek szerint akkor is alkalmazható lenne az adómentes termékértékesítés, ha nem volt ugyan előzetesen felszámított adó, de ha lett volna, akkor azt nem igényelhette volna vissza az adózó.

A fordított adózás alól kivették az olyan állatok etetésére szolgáló készítmények vámtarifaszámát, amelyek kutya- és macskaeledelek.

Magánszemélyek számára lehet érdekes, hogy a lakás-előtakarékossági szerződés alapján történő vagyonszerzésnél mentesülne az öröklési és ajándékozási illeték alól a magánszemély.