Az adónem szabályainak pontosítása: A Neta tv. értelmében azok az üdítőitalok és az előrecsomagolt cukrozott készítmények adókötelesek, melyek esetén a termék hozzáadott cukortartalma meghalad egy bizonyos értéket. Problémát jelent azonban a vámhatóság és az adózó számára a hozzáadott cukortartalom meghatározása, ha a terméknek van olyan összetevője, amely alapján saját cukortartalommal rendelkezik. Ezért akként változik az üdítőitalok és a cukrozott készítmények fogalma, hogy az adókötelezettség feltételének csak azt kell tekinteni, hogy a termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot és mennyi az össz-cukortartalma.

Módosul az energiaital fogalma: A módosító a jelenlegi 8%-os cukortartalomra vonatkozó korlátot eltörli, valamint rögzíti, hogy a termék akkor adóköteles, ha metil-xantint (ide tartozik a koffein, a teofillin, a teobromin) és taurint tartalmaz. Ez a megfogalmazás megakadályozza, hogy a koffeint más – hasonló élettani hatást okozó – összetevővel kiváltani szándékozó energiaital-gyártó az adót elkerülje.

Adókötelessé válik az ún. ízesített sör: Ez a kategória a piacon az utóbbi időben nagyszámban megjelenő gyümölcsös (narancsos, citromos, grépfruitos, almás) söröket öleli fel, amelyek közös jellemzője, hogy üdítőital és sör keveréke és alkoholtartalma rendkívül alacsony (3% alatti). Ezen termékkör népegészségügyi termékadóval történő adóztatását az indokolja, hogy egyrészt jelentős mértékben tartalmaz cukrot, másrészt üdítőital jellegére tekintettel a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban. Hasonló megfontolások alapján bővül a termékadó-köteles termékkör az un. alkoholos frissítőkkel, (long drinkekkel), amelyek közös jellemzője hogy üdítőital és alkohol (rövid ital) keveréke és alkoholtartalma szintén alacsony (5 % alatti).

Adóköteles lesz a gyenge minőségű lekvár (gyümölcsíz). Ide tipikusan azok a gyümölcstartalmú lekvárok, gyümölcsízek tartoznak, melyeknek gyümölcstartalma/zöldséghányada nem éri el a 25 %-ot. Nem lesz adóköteles a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti dzsem, különleges minőségű lekvár, extradzsem, marmelád.

Nem kell adót fizetni a legalább 50%-ban tejalapú italok és termékek után.

Kenyér és egyéb termékek adómentessége: az adóköteles sós snackek eddigi köre kibővül az extrudálási eljárással készített termékekkel. Változik az adókötelezettség alá nem tartozó sós termékek köre is: a kenyér mellett a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti, legfeljebb 2 gr só/100 gr sótartalmú sütő- ipari termékek lesznek adómentesek.

Adómértékek emelése: Az üdítőitalok adómértéke 5 Ft/literről 7 Ft/literre, a cukrozott készítmények adómértéke 100 Ft/kg-ról 130 Ft/kg-ra, a cukrozott kakaóitalporok adómértéke 100 Ft/kg-ról 70 Ft/kg-ra, a sós snackek és az ételízesítők adómértéke 200 Ft/kg-ról 250 Ft/kg-ra változik. Az ízesített sörök és alkoholos frissítők adómértéke 20 Ft/liter. A gyümölcsíz adómértéke 500 Ft/kg lesz.