Béren kívüli juttatások

• A reprezentáció és az üzleti ajándék címen nyújtott juttatásokat a módosítás kiemeli a társasági adóalapból, és azokat ismételten a személyi jövedelemadó hatálya alá helyezi. A reprezentáció fogalma nem változik, az üzleti ajándéknál az egyedi értékhatár megszűnik. A társasági adóalanyoknál és egyéni vállalkozóknál a reprezentáció, üzleti ajándék az első forinttól egyes meghatározott juttatásként adókötelessé válik. 2012-től a kifizetőt a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli.

• A bevallási és adófizetési kötelezettséget havonta kell teljesíteni. Ugyanakkor meghatározott határig a társadalmi szervezetek, a köztestületek, egyházi jogi személyek, alapítványok, ideértve a közalapítványokat is továbbra is mentesülnek a közterhek alól. A Kormány eredetileg benyújtott javaslatától eltérően nem változnak az üzletpolitikai (reklám) célból adott adómentes juttatások szabályai.

• 2011. október 1-jétől üdülési csekk formájában nem adható béren kívüli juttatás.

• Az internetelérés támogatása (havi 5.000 Ft) kikerül a béren kívüli juttatások köréből.

• A kormány célja, hogy a kedvezményesen nyújtható béren kívüli juttatások jobban szolgálják a gazdaságfejlesztési célokat. Az eddiginél sokkal nagyobb hangsúlyt kap a Széchenyi Pihenő Kártyán (SZÉP kártya) adható béren kívüli juttatások 3 alszámlája:

  • szálláshely-szolgáltatás igénybevételét lehetővé tevő alszámla, ennek éves kerete 225 ezer forint
  • vendéglátás-szolgáltatás igénybevételét lehetővé tevő alszámla (meleg étkeztetésre használható), ennek éves kerete 150 ezer forint;
  • a turizmushoz kapcsolódó egyéb szabadidő eltöltését, rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló alszámla, amelynek éves kerete 75 ezer forint.

• Átalakul az étkezési utalványok formájában megvalósuló juttatásokra vonatkozó szabályozás. 2012-től ezt az utalványt Erzsébet utalvány néven a Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsátja ki. 2012. január 1-jétől ettől a kibocsátótól vásárolt Erzsébet utalvány minősül olyannak, amely után a juttatás értékének 1, 19 szerese után 16 százalék szja-t és 10 százalék eho-t kell fizetni. Havonta 5 ezer forintig minősül béren kívüli juttatásnak. Béren kívüli juttatás a munkáltató által munkahelyi (üzemi) étkeztetés formájában megvalósuló juttatás is, havi 12 500 forintig. A munkahelyi (üzemi) étkeztetés a munkáltató telephelyén lévő étkezőhelyen biztosított étkeztetést jelenti, ideértve a kizárólag az említett étkezőhelyen felhasználható utalványt, elektronikus adathordozót is. A munkahelyi (üzemi) étkeztetés nem zárja ki az Erzsébet utalvány választhatóságát (és fordítva) valamint annak sincs akadálya, hogy az említett juttatások mellett a munkavállaló SZÉP kártyán melegkonyhás szolgáltatásra felhasználható keretet kapjon. Az Erzsébet utalvány fogyasztásra kész étel vásárlására használható, de 2012. december 31-ig melegkonyhás éttermi szolgáltatásra is felhasználható.

• 2012. évtől a kedvezményes közteher (a kifizetőt terhelő 16 százalékos szja és 10%-os EHO) mellett adható béren kívüli juttatások 500 ezer forintos éves értékhatárig (éves keretösszeg) nyújthatóak, az összeghatár felett adott juttatások egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, amely után a kifizetőt 16 százalék szja mellett 27 százalék egészségügyi hozzájárulás is terheli.

• Ha külföldi kiküldetésre napidíjat fizetnek, akkor annak 30 százaléka, de legfeljebb a vonatkozó kormányrendelet szerint naponta elszámolható összeg ismét levonható a bevételből a jövedelem megállapításánál (Ez az összeg jelenleg 15 euró / nap).