Az egyik legkézenfekvőbb megoldása a pénztár rendezésének az elszámolásra kiadott összegekre történő átvezetés. És miután a törvényalkotók is felismerték ezt a kiskaput a szabályozásban, egy törvénymódosítással be is zárták azt.

2007. február 6-tól lépett életbe az a rendelkezés, mely szerint 30 napnál hosszabb időre adott előlegek után kamatkedvezményből származó jövedelem keletkezik. 

Korábban az utólagos elszámolásokat adó nem terhelte, ezért a munkavállalók nem voltak érdekeltek abban, hogy pl. a külföldi utakról hazatérve haladéktalanul elszámoljanak a felvett előleggel. Eddig kizárólag a társaság belső elszámolási előírásainak, saját szabályzatának kellett megfelelni. Szélsőséges esetben az is előfordulhatott, hogy a munkáltatók ebben a formában biztosítottak a dolgozóknak munkabérelőleget, kikerülve annak maximálisan adható értékét, és így az adókötelezettséget.

A szigorítás tehát érthető, sok lehetőséget adott a törvény szavai között ügyesen lavírozó vállalkozóknak. Hátrány azonban, hogy ennek következtében a szabályt követő társaságok is nehezebb helyzetbe kerülnek. Például, kiküldetés időtartama két-három hónapig is eltart, akkor a külföldön dolgozó munkavállaló nem tud elszámolni a nála lévő előleggel. Munkavállalóknak ezért adókötelezettsége keletkezik annak ellenére, hogy esetleg részben nem is használja a nála lévő valutát.

2008. január 1-jétől felismerve ezt a problémát is az Szja-törvény a külföldi kiküldetések esetében a 30 napos határidőt nem attól kezdi el számolni, amikor az összeget a magánszemély elszámolásra átvette, hanem amikor külföldről hazaérkezett.

A belföldi kiküldetések esetében továbbra is az elszámolásra kiadott összeg napjától kell számolni a 30 napot.

Nem számít a dolgozó bevételének az elszámolásra felvett összeg

Az SZJA trv. alapján nem számít a magánszemély bevételének az az összeg, amelyet üzleti utazása esetén szállásra, utazásra kapott, és amellyel szemben a juttató (munkáltató) részére köteles bizonylatokkal alátámasztva elszámolni.

A számla nem feltétel

Az SZJA tvr. nem határozza meg, hogy csakis a számla alkalmas a költségek elszámolására, de természetesen a munkáltató –saját belső szabályzatban – hozhat ilyen rendelkezést.

Egyéb kamatkedvezményből származó jövedelem

A 30 napot meghaladó előleg mellett szintén kamatkedvezményből származó jövedelemként kell kimutatni a következőket:

  • a társaság nevére át nem íratott közművek számlája
  • tulajdonosok által felvett készpénz
  • számla nélküli kifizetések
  • hibás szállítói számlára fizetett összegek
  • olyan követelések munkavállalókkal szemben, amelyek elhagyott számlákból keletkeztek.