Mikor merül fel ajándékozási illeték két magánszemély közti ajándékozáskor? Kell-e személyi jövedelemadót fizetni az ajándék értéke után? Hogyan kell kezelni, ha egy barát segítségét egy ajándék utazással hálálják meg?

Az ajándék SZJA kötelezettsége

Az ajándék két magánszemély között ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott vagyoni érték.

A magánszemélyek közti ajándék alapesetben mentes az SZJA adó alól.

Az SZJA mentesség nem alkalmazható, ha a juttatás a magánszemély vagy egy más (jogi) személy által teljesített termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódóan történt. Ez alapján természetesen a magánszemély által megszerzett hálapénz sem lehet adómentes.

Adómentes azonban a jótékonysági céllal, nyilvánosan és bárki által hozzáférhetően közzétett felhívás alapján adott adomány, vagy az ünnepekhez kapcsolódó ajándék. Az adómentesség feltétele még, hogy az a magánszemélytől ellenérték, ellenszolgáltatás nélkül érkezzen.

Adóköteles ajándék

Ha egy magánszemély segít egy ismerősének pl. egy pályázat elnyerésében és ezért cserébe a nyertes befizeti őt egy utazásra, akkor a juttatásban részesülő személynek az ajándék után adót kell fizetnie. A köszönetképp adott ajándék értéke alapján jövedelmet kell megállapítani, a tételes költségelszámolás vagy a 10 % költséghányad levonása után. A jövedelem 85%-ára 15% SZJA-t és 17,5% SZOCHO-t kell fizetni. A kötelezettségeket szerepeltetni kell az adóbevallásban és meg kell történnie a befizetésnek a negyedévet követő hónap 12.-ig.

Ha egy ingatlan értékesítésében segít az ismerős, és ezért (ajándékként) jutalékot kap az ingatlan árából – baráti alapon – akkor ez a jövedelem is adóköteles. A fenti jövedelmek önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülnek, amelynek nincs felső értékhatára a szocho kötelezettség szempontjából.

Ajándékozási illeték

Az illetéktörvény alapján akkor mentes az ajándékozási illeték alól az ingyenesen megszerzett ingóság megszerzése, ha az ajándékozónak, vagy a megajándékozottnak SZJA- illetve szochofizetési kötelezettsége van.

Azonban ha adómentes az ajándék, akkor felmerülhet ajándékozási illeték fizetési kötelezettség.

Az ajándékozás akkor lesz illetékköteles, ha

  • okiratot állítottak ki róla
  • vagy az átadott érték több, mint 150 ezer forint.

Az ajándékozási illeték mértéke 18%.

Mentesség az ajándékozási illeték alól

Nem kell megfizetni az ajándékot,

  • ha az ajándékozó egyenes ági rokona vagy házastársa kapja az ajándékot
  • vagy ha jótékony célú közadakozásból származik a vagyoni érték
  • illetve ha tudományos, művészeti, oktatási, közművelődési, közjóléti célra juttatják az ajándékot, vagy ilyen célú közérdekű kötelezettségvállalás alapján történik a vagyonszerzés.

A NAV felé történő bejelentési kötelezettség az illetékmentes jogügyletre is vonatkozik.